Динамично седење

Динамичното седење го означува здравиот контраст на мирното седење. Бидејќи се движат седи trainiert мускулите на торзото, ја стимулира циркулацијата и ги штити интервертебралните дискови. И: Донесува ментална свежина и спречува пад на перформансите и замор.

Повеќе движење при работа со екраните

Од еволутивна гледна точка, едно лице треба да лежи само, да се искачува или да трча. Барем до XNUMX-тите години на минатиот век постоеше широк консензус дека седењето е исклучително штетно за здравјето. Високите маси брзо се преселија во канцелариите и работните простории. А каде што стоењето не можеше да се наметне, барем АБЦ на задно училиште требаше да се спроведе: седи исправено, со крст притиснат и карлицата навалена напред. Се навиваа големи пеци топки на кои оние кои страдаа од проблеми со грбот се обидуваа да одржат рамнотежа додека работеа пред компјутер. Крдо на ортопедски хирург сега е повторно различно. Не е лошо седењето само по себе, туку круто седи. Седењето исправено е добро кога продолжувате наизменично да се потпирате напред и да се потпирате назад. Мотото: Следното седење е најдобро.

Здраво седење значи динамично седење

Новото убедување дека „правилното“, односно динамичното седење не е поштетно од стоењето, дури е и научно докажано. Истражувачите откриле дека динамичното седење има мерливо влијание врз интервертебралните дискови. Тие апсорбираат течност. Зголемувањето на должината е феномен кој се јавува и навечер кога се олеснува грбот и предизвикува раст на човекот за околу два милиметри. Бидејќи интервертебралните дискови не се снабдуваат со вени, туку со размена на осмотска течност. Динамичното седење енергично ги меси и добро ги храни. Ова функционираnieинтервертебралните дискови делуваат подобро како амортизирачки елемент на еластичниот 'рбет. Ако грбот не се помести, како кога седи цврсто, се вкочанува. Интервертебралните дискови се поставени рамно.

Кои канцелариски столици поттикнуваат динамично седење

Динамичното седење мора повторно да се научи и вежба. Движењето пред екранот на почетокот може да изгледа необично и необичноnieцрвените мускули на грбот може да бидат исцрпувачки. За ова е корисен канцеларискиот мебел кој динамично ги промовира различните пози, го поттикнува телото да седи во движење, го поддржува грбот и карлицата и ги „придружува“ движењата. Интегриран пружински механизам треба да го поддржи грбот во различни седечки позиции. Аголот на наклон на седиштето треба да се прилагоди на наклонот на потпирачот за грб. Потпирачот за грбот треба да биде широк помеѓу 36 и 48 сантиметри и да дише. Седиштето широко од 40 до 50 cm треба да се прилагоди на движењата на карлицата и да обезбеди добро амортизирање кога седите. Потпирачите за раце треба да бидат индивидуално прилагодливи. Најмалку пет тркалца треба да спречат превртување наназад.