Правилно седење

Правилно седење на биро игра важна улога за здравјето, благосостојбата и одржувањето на постојани работни перформанси. Ако неправилно седите, полесно добивате болки во грбот и напнатост. Но, како функционира?nieRT „седи правилно“ воопшто?

Како седите правилно?

Постојаното седење е оптоварување на грбот - и се повеќе канцелариски работници седат болни. Compалбите за чести или постојани болки во грбот се зголемуваат, како што утврди Федералното здружение на фондовите за здравствено осигурување на компаниите во долгорочна споредба. Напнатост, па дури и хернијални дискови може во најдобар случај да се избегнат - или барем да се спречат - со правилно седење.

Правилното седење и движење е една од најважните превентивни мерки при работа во канцеларија и компјутер. Правилното седење ја опишува ергономски правилната положба на телото на стол. Ортопедските хирурзи препорачуваат да седат што е можно поисправено и опуштено, со бутовите, потколениците и лактите да формираат прав агол, потпорните раце да ги олеснат градите и да се користи целата област на седиштето. Потпирачите за раце се исто толку препорачани како потпирачите за дланки и потпирачите за нозе. Кога рацете лабаво се потпираат на потпирачите за грб, се ослободува областа на рамото. Дланката се потпира пред тастатурата, исто така ги штити рамената и вратот. А потпирачите за нозе можат да ја надоместат разликата во висината до подот за помалите луѓе, ако масата не може да се прилагоди. Покрај тоа, потпирачите за нозе ги олеснуваат мускулите на нозете, како и грбот. Цврсто, напнато држење на телото со свиткан грб треба да се избегнува со часови. Подобро: Активно седење и спречување на еднострано оптеретување на 'рбетот.

Движењето е сè-и-крај

'Рбетот се чувствува најудобно во својата природна положба на двојната крива S. Цервикалниот 'рбет и лумбалниот' рбет се искривуваат нанапред, торакалниот' рбет и сакрумот и кокцигеумот се искривуваат наназад. Во оваа форма, 'рбетот се ослободува и може оптимално да ги апсорбира ударите. Затоа, грбот треба да ја зазема оваа положба што е можно почесто во секојдневниот живот. Кога седите, тоа значи да го подигнете горниот дел од телото и малку да ја навалите карлицата напред. Карлицата, градите и главата треба да бидат долж Лиnie да бидат усогласени. Сепак, многу луѓе сметаат дека оваа поза е премногу исцрпувачка на долг рок и имаат тенденција повторно да колабираат.

Останување тесно во наводно исправната седечка положба, но тоа исто така не е пријателско за грб. Наместо тоа, држењето на телото треба да се менува од време на време. Активно, динамично седење е мотото. Ова подобро ги храни интервертебралните дискови, го подобрува протокот на крв во нозете и карлицата и ги зајакнува мускулите на грбот. Значи, помеѓу потпрете се назад, свртете се настрана, повторно седнете исправено или свиткајте се напред. Ергономски канцелариски стол со динамично седиште и потпирач за грб кој поддржува исправено држење на телото, ги зајакнува мускулите на грбот и му помага на телото да се движи природно и да одржува здраво држење на телото кога седите е идеално. Работните столови со функцијата „динамично седење“ се особено пријатни за грбот и истовремено спречуваат проблеми со грбот. Бидејќи седиштето и потпирачот за грб се движат со него и ги поддржуваат 'рбетот и карлицата и го поттикнуваат телото да седи правилно.